Sposób przygotowania:
Lody domowej roboty
Przygotować niezbędne składniki na lody. Jaja sparzyć wrzącą wodą. Do głębokiej miski wlać schłodzone mleko i stopniowo wsypać śnieżki i całość miksować do uzyskania puszystej masy o jednolitej konsystencji, następnie wlać schłodzoną śmietankę 30 % i całość razem miksować na sztywno ( około 15-20 minut). W osobnym naczyniu ubić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać na jednolitą masę. Obie masy ubite na sztywno połączyć ze sobą i razem zmiksować. Podzielić uzyskaną masę masę na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao lub kawę, do drugiej zaś startą wanilię. Przygotować naczynie płaskie i na przemian wlewać masy, tworząc wzory- warstwy . Umieścić powstałe lody w zamrażalniku na kilkanaście godzin. Porcjować z owocami, można polać czekoladą.