agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Lody domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowe lody kakaowo - waniliowe

Lody domowej roboty

Składniki:

Lody domowej roboty

 

  • śmietana 30% 1,5 szklanki
  • jajka 3 szt
  • wanilia zmielona 2 szczypty
  • kakao 3 łyżeczki
  • śnieżka 2 opak
  • cukier 3/4 szklanki
  • mleko 1,5 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opak

Sposób przygotowania:

Lody domowej roboty
Przygotować niezbędne składniki na lody. Jaja sparzyć wrzącą wodą. Do głębokiej miski wlać schłodzone mleko i stopniowo wsypać śnieżki i całość miksować do uzyskania puszystej masy o jednolitej konsystencji, następnie wlać schłodzoną śmietankę 30 % i całość razem miksować na sztywno ( około 15-20 minut). W osobnym naczyniu ubić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać na jednolitą masę. Obie masy ubite na sztywno połączyć ze sobą i razem zmiksować. Podzielić uzyskaną masę masę na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao lub kawę, do drugiej zaś startą wanilię. Przygotować naczynie płaskie i na przemian wlewać masy, tworząc wzory- warstwy . Umieścić powstałe lody w zamrażalniku na kilkanaście godzin. Porcjować z owocami, można polać czekoladą.

Tagi:

jajko jajka lody