paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Lody jagodowe domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny smak domowych lodów

Lody jagodowe domowe

Składniki:

Lody jagodowe domowe

 

 

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe domowe
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Jagody dokładnie płuczemy i przebieramy, Następnie za pomocą blendera miksujemy je dokładnie. Żółtka dodajmy do cukru i całość ucieramy na puszystą, jednolitą masę. Mleko ze śmietaną mieszamy i gotujemy. Gdy zawszą zdejmujemy je z ognia i dodajmy do nich żółtka utarte. Całość dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy na niewielki ogień. Gotujemy całość do momentu aż zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem w robieniu lodów jest połączenie jagód z ugotowanymi składnikami, mieszamy wszystko bardzo dokładnie i wstawiamy do zamrażalki na ok 5 godzin. Aby lody były puszyste w czasie mrożenia mieszamy je co 30 min.

Tagi:

jajko jajka lody