Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody jagodowe na patyku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lody z dodatkiem świeżych jagód zamrożone na patyku.

Lody jagodowe na patyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody jagodowe na patyku

 

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki zimnego mleka

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe na patyku
Jagody oczyścić, umyć, zasypać połową cukru i zagotować. Zagotowane jagody przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem. Dodać do nich przetarte jagody, wymieszać i zagotować (cały czas mieszając). Masę ostudzić i przelać do maszynki do robienia lodów. Dolać mleko i wymieszać. Ubijać maszynką przez ok. 30 minut. Lodową masę przełożyć do foremek do lodów na patyku i mocno zamrozić. Foremki z gotowymi lodami zanurzać na kilka sekund w gorącej wodzie i wyciągać lody z foremek.
Lody jagodowe na patyku
Zagotowane z cukrem jagody przetarte przez sito.
Lody jagodowe na patyku
Żółtka utarte z cukrem na puszysty krem.
Lody jagodowe na patyku
Żółtka z cukrem i jagodami z dodatkiem mleka w maszynce do robienia lodów.
Lody jagodowe na patyku
Masa lodowa przelana do foremek do lodów na patyku.

Tagi:

lody