cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Lody kakaowe /z maszynki/

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Odkąd sprawiłam sobie maszynkę do lodów całkowicie przestałam odwiedzać lodziarnie......i nie żałuję

Lody kakaowe /z maszynki/

Składniki:

Lody kakaowe /z maszynki/

 

  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • 200 ml słodkiej śmietanki kremowej
  • 120 gram cukru
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • czekolada gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lody kakaowe /z maszynki/
-Kakao i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. -Pozostałe mleko połączyć ze śmietanką i zagotować. -Dodać aromat i rozpuszczone kakao z cukrem,wymieszać. -Odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. -Zimne mleko kakaowo-waniliowe umieścić w misie maszynki do lodów i postępować w/g instrukcji producenta. -Moje lody gotowe były w ciągu 30 minut i mogłam śmiało nakładać je do pucharków. -Aby uzyskać bardziej zamrożoną konsystencję masę należy przełożyć do pojemniczka /po lodach/ i wstawić do zamrażalnika na ok 2 godziny. -Można na dłużej, ale myślę, że zostaną zjedzone wcześniej. Lody nałożyć do szklanych /schłodzonych/ pucharków i posypać startą czekoladą i posypką czekoladową

Tagi:

z czekolada lody