SUPERPRZEPIS

Lody miętowe z polewą czekoladową

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lody miętowe z polewą czekoladową

Lody przygotowane na świeżych liściach mięty. Kolor jest naturalny, bez barwników. Smak lodów w dużej mierze zależy od gatunku mięty. Dlatego najlepsza jest taka o mocnym i intensywnym aromacie.

Składniki:

Lody miętowe z polewą czekoladową

 

  • 2 garście listków mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Lody miętowe z polewą czekoladową

ETAP 1:

Lody miętowe z polewą czekoladową
Listki mięty, sok z cytryny i kremówkę umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.

Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki.

ETAP 2:

Lody miętowe z polewą czekoladową
Miętę miksować do momentu, aż nie będzie widocznych kawałków.

Miksować parę minut, aż drobinki mięty nie będą widoczne i wszystko zamieni się w gładki, zielony płyn. Wlać do mleka skondensowanego i wymieszać.

ETAP 3:

Lody miętowe z polewą czekoladową
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z miętą.

Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do miętowego płynu. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin.

Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy.

Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :)


Tagi:

deser lody