SUPERPRZEPIS

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą

  • 13
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą Więcej zdjęć (5)

Te pulpeciki możemy przygotować dzień wcześniej i upiec je wtedy kiedy wrócimy zmęczeni po pracy do domu, proste i pyszne, polecam :)

Składniki:

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą

 

  • Pulpeciki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • Sól, pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 mozzarella
  • Sól, pieprz
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie )
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą
Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy mleko i dodajemy posiekane oregano, startą skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy.

Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i obsmażamy je po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Przesmażone pulpety odsączamy z namiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odkładamy na bok.

Sos pomidorowy:

W miseczce łączymy ze sobą pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, cukier – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą – nakładamy porcję sosu pomidorowego, na nim układamy pulpety i zalewamy resztą sosu. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut.

Po tym czasie zdejmujemy folię i dokładamy pokrojona w kostkę mozzarellę, wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.

Upieczone pulpety wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekanym oregano i startym parmezanem, serwujemy z bagietką lub makaronem, smacznego.
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą
Mięso łączymy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą
Formujemy pulpeciki i obsmażamy je na złoty kolor
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą
W miseczce łączymy pomidory i przyprawy- mieszamy
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z mozarelą
Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu, układamy na nim pulpeciki i zalewamy resztą sosu- pieczemy

Tagi:

dania mięsa