jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody pistacjowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Te lody to odkrycie tegorocznego lata. Mają przyjemny słodki smak, a jednocześnie wyczuwalne są delikatnie słone pistacje. PYCHA!

Lody pistacjowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody pistacjowe

 

  • Składniki:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 2 duże jajka,
  • 1 żółtko,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • Około 300 g pistacji w łupinach – po obraniu 120 gram,

 

Sposób przygotowania:

Lody pistacjowe
Jajka oraz żółtko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze. Pistacje obieramy. Garść siekamy (grubość według uznania). Pozostałą część mielimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek mascarpone oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy ubite jajka. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przygotowane orzechy. Ponownie mieszamy całość. Masę przekładamy do zamykanego opakowania. Lody wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co pewien czas (około 0,5 godziny) mieszamy je, by były puszyste.
Lody pistacjowe
Pistacje obieramy, część mielimy, część siekamy
Lody pistacjowe
Śmietankę ubijamy, dodajemy mase jajeczną.
Lody pistacjowe
Do lodów na koniec dodajemy przygotowane pistacje.
Lody pistacjowe
Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. mrozimy