Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lody z balsamico, chili i orzechami

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

lody, czekolada, orzechy...zapraszam na pyszny deser!

Lody z balsamico, chili i orzechami

Składniki:

Lody z balsamico, chili i orzechami

 

  • 1/2 l lodów waniliowych Zielona Budka
  • 1/2 l lodów czekoladowych Zielona Budka
  • 5-6 łyżek syropu z octu balsamicznego
  • płatki waflowe w czekoladzie deserowej
  • ok. 3/4 szkl. orzechów włoskich łuskanych
  • ok. 1/3 szkl. łuskanych pistacji
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2-3 szczypty mielonego chili

 

Sposób przygotowania:

Lody z balsamico, chili i orzechami
Lody przełożyć do salaterki dzieląc je łyżką na mniejsze kawałki. Nie mogą być bardzo mocno zmrożone. Skropić całość 4-ma łyżkami syropu lekko przemieszać aby nie zmieszały się ze sobą dokładnie, ale nabrały wyglądu marmurkowego. Przełożyć z powrotem do pojemników ugniatając i wstawić do zamrażalnika na min. 1 godzinę. W tym czasie przebrać orzechy włoskie, pokruszyć na mniejsze kawałki. Pistacje też pokruszyć, ale drobniej. Czekoladę połamać na kawałeczki, wsypać do mleka i podgrzać całość w miseczce ustawionej na garnuszku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści dolać 1-2 łyżki syropu balsamicznego, dodać chili i wymieszać. Lody nakładać na głębokie talerze - po 3 kulki na porcję. Przekładać płatkami waflowymi, polać stopioną czekoladą i posypać orzechami.