Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Lody śmietankowo-czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sezon na pyszne lody już tuż tuż, … dlatego moja rodzina wyczuwając ten moment namawia mnie do przygotowania lodów. Strasznie boje się surowych jajek, ale tym razem skusiłam się na nie i przygotowała o to takie proste domowe lody.

Lody śmietankowo-czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody śmietankowo-czekoladowe

 

  • 3 jajka
  • Cukier 3 łyżki
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • 200 ml śmietana 36%
  • Kakao 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Lody śmietankowo-czekoladowe
Jajka umyjmy i sparzmy we wrzątku. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy na parze. Do białek dodajemy żółtka i delikatnie łączymy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu śmietankowego. Do śmietany dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy do połączenia. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej dodajemy kakao – delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Do pojemnika przekładamy część czekoladową, na wierzch nakładamy część śmietankową. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin do całkowitego zamarznięcia lodów.
Lody śmietankowo-czekoladowe
Etap 1 Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru
Lody śmietankowo-czekoladowe
Etap 2 Do białek dodajemy utarte żółtka i mieszamy
Lody śmietankowo-czekoladowe
Etap 3 śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą jajeczną
Lody śmietankowo-czekoladowe
Etap 4 do połowy masy dodajemy kakao i mieszamy

Tagi:

jajko jajka lody