Sposób przygotowania:
lody truskawka-czekolada-straciatella
śmietanę ubij z 1/2 fruktozy i podziel na 3 części.
truskawki umyj, usuń z nich szypułki i zmiksuj z resztą fruktozy i sokiem z cytryny.
3/4 czekolady rozpuść w kąpieli parowej a resztę zetrzyj na tarce.
do pierwszej części śmietany dodaj truskawki i wyłóż do foremki oraz włóż do zamrażalnika
do drugiej dodaj rozpuszczoną czekoladę
do trzeciej wiórki czekolady
jeżeli chcemy uzyskać efekt "wtopienia" to po ok 10 min pierwszej warstwy truskawkowej w zamrażalniku wyłóż pozostałe 2 części masy na przemian jak na zdjęciu.
natomiast jeśli chcesz uzyskać warstwy to odczekać po godzinie między każda warstwą i oczywiście ubij 200 ml śmietany więcej - pozostałe składniki się nie zmieniają.
całość jest dobra po ok 6 godzinach
smacznego
truskawki umyj, usuń z nich szypułki i zmiksuj z resztą fruktozy i sokiem z cytryny.
3/4 czekolady rozpuść w kąpieli parowej a resztę zetrzyj na tarce.
do pierwszej części śmietany dodaj truskawki i wyłóż do foremki oraz włóż do zamrażalnika
do drugiej dodaj rozpuszczoną czekoladę
do trzeciej wiórki czekolady
jeżeli chcemy uzyskać efekt "wtopienia" to po ok 10 min pierwszej warstwy truskawkowej w zamrażalniku wyłóż pozostałe 2 części masy na przemian jak na zdjęciu.
natomiast jeśli chcesz uzyskać warstwy to odczekać po godzinie między każda warstwą i oczywiście ubij 200 ml śmietany więcej - pozostałe składniki się nie zmieniają.
całość jest dobra po ok 6 godzinach
smacznego
12966