marta20002717

marta20002717

Kucharz
[Przepisów: 12]

Lody truskawkowe w ciastkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser lodowy można przechowywać w lodowce do 4 miesięcy, jeśli nie masz zamrażarki można go zamrozić w lodowce przeznaczając na to odpowiednio więcej czasu.

Lody truskawkowe w ciastkach

Składniki:

Lody truskawkowe w ciastkach

 

  • olej do posmarowania formy
  • 225g pokruszonych herbatnikow z maki razowej
  • 100g roztopionego masła
  • 25g brazowego cukru
  • 225g swiezych truskawek
  • 2 jajka, oddzielnie bialka i zoltka
  • 50g cukru pudru
  • 4 lyzeczki zelatyny
  • 300 ml ubitej smietany kremowki
  • Dekoracja:
  • 150 ml ubitej smietany kremowki
  • 2-3 truskawki pokrojone na plasterki

 

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowe w ciastkach
Mala forme posmarowac niewielka iloscia oleju. Boki i spod wylozyc papierem do pieczenia. Pokruszone herbatniki dokladnie wymieszac z maslem i brazowym cukrem. Polowe otrzymanej masy wlozyc do formy i docisnac metalowa lyzka. wstawic do zamrazarki na ok . 30 min az spod sie zamrozi. Truskawki przetrzec a potem przecisnac przez sito do miseczki i odstawic. Zoltka ubic z cukrem w drugiej misce,az zrobia sie lekkie i puszyste. 4 lyzki wody zagotowac,zdjac z ognia i posypac zelatyna, Mieszac,az zelatyna sie rozpusci. Zoltka z cukrem ubic wraz z przetartymi truskawkami , wymieszac delikatnie z zelatyna i smietana. bialka ubic na sztywna piane i delikaynie wymieszac z pozostalymi skladnikami.przelac do formy ,wstawic do zamrazarki a ok.30 min i zamrozic.Po wyjeciu z zamrazarki posypac lody reszta pokruszonych herbatnikow i mocno docisnac. wstawic do zamrazarki na 4 godz. po uplywie tego czasu wylozyc deser do gory dnem na polmisek.odkleic papier i ozdobic bita smietana oraz truskawkami.