Sposób przygotowania:
Lody w truskawkowej galaretce
Truskawki należy na kilka godzin wcześniej pokroić na połówki i zasypać cukrem, żeby puściły sok. Następnie namoczyć w ½ szkl wody żelatynę i podgrzewać aż się rozpuści. Wymieszać żelatynę z truskawkami . Wyłożyć do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż się dobrze zetnie. Lody mogą być oczywiście truskawkowe dowolne, ale podaję też przepis na pyszne lody: Śmietanę kremówkę i mleko skondensowane wymieszać i zamrozić w pojemnikach lub torebkach na kostki lodu. Następnie wszystkie składniki (kostki lodu, truskawki i cukier miksujemy w blenderze. Następnie mrozimy w pojemnikach w zamrażarce do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia należy co 30 minut dokładnie mieszać, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu. Galaretkę lekko podgrzewamy od spodu naczynia, następnie wykładamy na talerz, na wierzch układamy gałki lodów, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego !
haniakson
kamazka439
Natala1210
raf123