kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Lody w truskawkowej galaretce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

pyszny deserek z truskawkami...

Lody w truskawkowej galaretce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody w truskawkowej galaretce

 

 

  • Dodatkowo:
  • Listki mięty
  • Czekolada mleczna ½
  • Migdały słupki

 

  • .
  • lody:
  • 1/2 kg truskawek
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 10 dag cukru

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lody w truskawkowej galaretce
Truskawki należy na kilka godzin wcześniej pokroić na połówki i zasypać cukrem, żeby puściły sok. Następnie namoczyć w ½ szkl wody żelatynę i podgrzewać aż się rozpuści. Wymieszać żelatynę z truskawkami . Wyłożyć do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż się dobrze zetnie. Lody mogą być oczywiście truskawkowe dowolne, ale podaję też przepis na pyszne lody: Śmietanę kremówkę i mleko skondensowane wymieszać i zamrozić w pojemnikach lub torebkach na kostki lodu. Następnie wszystkie składniki (kostki lodu, truskawki i cukier miksujemy w blenderze. Następnie mrozimy w pojemnikach w zamrażarce do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia należy co 30 minut dokładnie mieszać, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu. Galaretkę lekko podgrzewamy od spodu naczynia, następnie wykładamy na talerz, na wierzch układamy gałki lodów, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego !
Lody w truskawkowej galaretce
Etap 1