Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Lody waniliowe z espresso

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

połączenie mocnej, gorzkiej kawy i słodkich lodów z dodatkiem chrupiących orzechów w karmelu to poezja smaku...

Lody waniliowe z espresso

Składniki:

Lody waniliowe z espresso

 

  • 500 ml dobrych lodów waniliowych z prawdziwą wanilią
  • ok. 2 szkl. espresso
  • 10 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 0,5 szkl. cukru
  • 5-6 łyżek zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Lody waniliowe z espresso
Lody powinny być dobrej jakości, takie tanie są "cienkie" w smaku i nie smakują dobrze w tym deserze. W rondelku rozpuszczamy cukier z dodatkiem wody i gotujemy (bez mieszania!) aż uzyskamy złotawy syrop. Połowę wylewamy łyżeczką (uwaga, syrop jest baaardzo gorący!) na lekko natłuszczoną blachę albo blat - możemy to zrobić w formie np. kratki albo pasków - kiedy lekko zastygnie, podważamy nożem i odrywamy delikatnie od podłoża, przekładamy na talerz. Do reszty wsypujemy pokruszone orzechy, mieszamy i także wylewamy na blachę, kiedy zastygnie odrywamy i kruszymy za pomocą noża albo tłuczka. Zaparzamy espresso. Do pucharków nakładamy porcje lodów, po 1-2 duże kulki, posypujemy kruszonymi orzechami w karmelu, dookoła nalewamy ostrożnie gorącą kawę (ja jej nie słodzę) i przybieramy całość kawałkami karmelu. Podajemy od razu, zanim lody się stopią. To pyszny i elegancki deser. Ilość składników na 4 porcje.

Tagi:

lody lody