jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Szczerze przyznam, że nigdy nie lubiłam lodów owocowych. Dopiero gdy zaczęłam sama je robić „nabrały one smaku”:). Domowe lody na prawdę nie wymagają dużo pracy, a smakują rewelacyjnie. POLECAM!!!!

Lody z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI

  • Około 300-350 g obranej czarnej porzeczki,
  • ¾ szklanki mleka pełnego,
  • 300 ml smietanki30%,
  • Około 4 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • Biała czekolada do dekoracji,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lody z czarnej porzeczki

ETAP 1

Lody z czarnej porzeczki
Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru.

Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Tak przygotowane stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i staną się miękkie.

ETAP 2

Lody z czarnej porzeczki
Gdy porzeczka jest gotowa całość miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gdy porzeczka jest gotowa całość miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Lody z czarnej porzeczki
Na gotujące mleko wlewamy ubitą masę jajeczną i całość podgrzewamy około 3 minuty,

Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Mleko gotujemy. Na gotujące wlewamy ubitą masę jajeczną i całość podgrzewamy około 3 minuty, ciągle mieszając. Mleko studzimy.

ETAP 4

Lody z czarnej porzeczki
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy przestudzone mleko z jajkami.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy przestudzone mleko z jajkami.

ETAP 5

Lody z czarnej porzeczki
Mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie całość dokładnie mieszamy.

Mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie lody dosładzamy cukrem pudrem (niekoniecznie).
Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków, dekorujemy czekoladą i podajemy.