Sposób przygotowania:
Lody z czarnej porzeczkiETAP 1
Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Tak przygotowane stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i staną się miękkie.
ETAP 2
Gdy porzeczka jest gotowa całość miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Mleko gotujemy. Na gotujące wlewamy ubitą masę jajeczną i całość podgrzewamy około 3 minuty, ciągle mieszając. Mleko studzimy.
ETAP 4
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy przestudzone mleko z jajkami.
ETAP 5
Mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie lody dosładzamy cukrem pudrem (niekoniecznie).
Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków, dekorujemy czekoladą i podajemy.