jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody z czerwonej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Lody mają śliczną różową barwę. Ich smak także zasługuje na uznanie:) Są orzeźwiające, a co za tym idzie niezastąpione z upalne dni!

Lody z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI:

  • 350 g obranej czerwonej porzeczki,
  • 330 ml smietanki 30%,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • Około 4 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,

Sposób przygotowania:

Lody z czerwonej porzeczki

ETAP 1

Lody z czerwonej porzeczki
Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru.

Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Tak przygotowane stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i staną się miękkie.

ETAP 2

Lody z czerwonej porzeczki
Gdy porzeczka jest gotowa przecieramy ją przez gęste sito, by usunąć skórki i pestki.

Gdy porzeczka jest gotowa przecieramy ją przez gęste sito, by usunąć skórki i pestki. Uzyskamy porzeczkowy sok pozostawiamy do ostygnięcia (około 2-3 łyżki soku pozostawiamy do dekoracji gotowych lodów).
Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru.

ETAP 3

Lody z czerwonej porzeczki
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do gotowej dodajemy ubite jajka.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do gotowej dodajemy ubite jajka. W dalszej kolejności dodajemy gęstą śmietanę.

ETAP 4

Lody z czerwonej porzeczki
Całość mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy.

Całość mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie mieszamy. Na koniec lody możemy dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Ja jednak wole mniej słodkie.

ETAP 5

Lody z czerwonej porzeczki
Lody przekładamy do zamykanego pojemnika. Pojemnik wstawiamy do zamrażalnika.

Lody przekładamy do zamykanego pojemnika. Pojemnik wstawiamy do zamrażalnika. Deser mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 -1 godzinę masę lodową mieszamy.

Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków. Dekorujemy świeżymi owocami i porzeczkowym sokiem.