Sposób przygotowania:
Lody z czerwonej porzeczkiETAP 1
Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich 2 łyżki cukru. Tak przygotowane stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i staną się miękkie.
ETAP 2
Gdy porzeczka jest gotowa przecieramy ją przez gęste sito, by usunąć skórki i pestki. Uzyskamy porzeczkowy sok pozostawiamy do ostygnięcia (około 2-3 łyżki soku pozostawiamy do dekoracji gotowych lodów).
Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru.
ETAP 3
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do gotowej dodajemy ubite jajka. W dalszej kolejności dodajemy gęstą śmietanę.
ETAP 4
Całość mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie mieszamy. Na koniec lody możemy dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Ja jednak wole mniej słodkie.
ETAP 5
Lody przekładamy do zamykanego pojemnika. Pojemnik wstawiamy do zamrażalnika. Deser mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 -1 godzinę masę lodową mieszamy.
Gotowe porcjujemy do przygotowanych pucharków. Dekorujemy świeżymi owocami i porzeczkowym sokiem.
ajrinwu