Sposób przygotowania:
Lokma - miodowe chrupionce paczuszki
Przesiej make i sol do duze miski, dodaj SUCHE drozdze. Dodaj ciepla wode (powolutku) i ubijaj mikserem az woda wsiaknie w make i powstanie ciasto. Przykryj sciereczka (ja przykrywam recznikiem papierowym) i odstaw w cieple miejsce na 1 godzine az podwoi objetosc. Jezeli uzywaz SWIEZYCH drozdzy rozprowadz je w ok. 60ml cieplej wody (ok 40st) dodaj cukier i odstaw na 15min w cieple miejsce do wyrosciecia. Gotowe drozdze przeloz do miski z przesiana maka i mieszaj dodawajac powoli reszte wody.do momentu az ciasto stanie sie gladkie, elastyczne i miekkie. Przykryj siereczka i odstaw w cieple miejsce na 2.5godziny az podwoi swoja obietosc. Bardzo rozgrzej olej (ale nie przypal!) w glebokiej patelni lub frytkownicy, lyzeczka (ja uzywam 2och robiac kulki) 'rwij' ciasto i wzocaj do oleju 6 do 8 za jednym razem. Po kazdym nabraniu ciasta na lyzke i wsadzeniu do oleju zanoz lyzeczke w zimnej wodzie (zapobiegnie przyklejaniu sie ciasta). Lokma 'puchnie' juz po chwili gdy jest slicznie zlota wyjmij ja i poloz na papier aby odciekl tluszcz. Z tej ilosci produktow bedzie okolo 30 lokmy. Opcje podania: 1. Rozloz na talerzu, polej miodem do okola i posyp cynamonem, serwuj cieple. 2. 300gr cukru wymieszaj z 300ml wody gotujacej sie az cukier sie rozpusci, poczekaj az ostygnie, upieczona lokma od razu z oleju wsadz do syropu(woda+cukier) po okolo 5 minut wyjmij i serwuj w tym przypadku zime sa pyszne :)
mtm03