Sposób przygotowania:
Lokma - tureckie paczki
W lyzce cieplej wody rozpuscic drozdze i lyzke cukru. Dodac make, maslo i szczypte soli. Zagniesc gladkie, miekkie ciasto, polewajac po lyzce ciepla woda (ilosc wg potrzeb).
Przykryc ciasto do wyrosniecia i odstawic w cieple miejsce.
Reszte cukru wsyp do rondelka, wlej 3 filizanki wody, gotuj okolo 15 min do powstania syropu. Odstaw syrop do wystygniecia.
Rozgrzejolej w glebokiej patelni, Z ciasta ulep malutkie kuleczki.
Wkladaj je do rozgrzanego oleju i smaz na zloty kolor. Wloz gorace paczki do ostudzonego syropu.
Zycze smacznego :)
Przykryc ciasto do wyrosniecia i odstawic w cieple miejsce.
Reszte cukru wsyp do rondelka, wlej 3 filizanki wody, gotuj okolo 15 min do powstania syropu. Odstaw syrop do wystygniecia.
Rozgrzejolej w glebokiej patelni, Z ciasta ulep malutkie kuleczki.
Wkladaj je do rozgrzanego oleju i smaz na zloty kolor. Wloz gorace paczki do ostudzonego syropu.
Zycze smacznego :)