Chupi_in_the_kitchen

Chupi_in_the_kitchen

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Lombardia z owocowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mascarpone to delikatny serek włoski, prosto z Lombardii - północnej krainy Włoch, w połączeniu z owocowym musem to lekka rozkosz smaku.

Lombardia z owocowym musem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lombardia z owocowym musem

 

  • Na masę serową:
  • Całe opakowanie serka Mascarpone o obniżonej zawartości tłuszczu 250 gram
  • 30% śmietanka do tortów 250 ml mocno schłodzona
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko jajka
  • 1/2 porcji żelatyny fix deserowej
  • Na owocowy mus:
  • 100ml wody przegotowanej ciepłej
  • 1/2 porcji żelatyny fix deserowej
  • Mieszanka owocowa Hortex
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Lombardia z owocowym musem
Zaczynamy od ubijania naszej śmietanki, do ubitej już masy dodajemy serek Mascarpone, żółtko oraz cukier puder. Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy wcześniej już przygotowaną żelatynę ( według instrukcji na opakowaniu ). Dodajemy tylko pół porcji i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do naszych salaterek. Owocową mieszankę posypujemy cukrem, dodajemy ciepłą wodę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Delikatnie wylewamy na masę serową i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Dekorujemy listkiem mięty. Deser jest nie za słodki, lekko kwaskowaty - jak ktoś woli słodszy - dodaje tylko więcej cukru. Lekkość tego deseru jest niesamowita. Niestety cały zjedzony!!!
Lombardia z owocowym musem
Mieszanka owocowa Hortex
Lombardia z owocowym musem
Owoce gotowe do blendowania