kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Łopatka duszona w papryce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naprawdę prosta i pyszna potrawa...

Łopatka duszona w papryce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka duszona w papryce

 

  • 40 dag łopatki
  • 2 czerwone papryki
  • 3/4 szkl mąki
  • oliwa
  • bazylia
  • majeranek
  • kolendra
  • czubryca czerwona
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona w papryce
Dzień wcześniej kroimy łopatkę na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Następnie trochę rozbijamy i nacieramy oliwą. Przyprawiamy bazylią, majerankiem, kolendrą, czubrycą i pieprzem. Nie solimy. Zostawiamy mięso w lodówce na całą noc. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy 15 – 20 min. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ok. 2 cm kawałki i wrzucamy do mięsa. Całość zalewamy gorącą wodą solimy i dusimy pod przykryciem ok 35 min. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Łopatka duszona w papryce
Łopatkę kroimy na części o grubości 1,5 cm następnie rozbijamy i przyprawiamy
Łopatka duszona w papryce
Mięso obtaczmy w mące i wrzucamy na gorący tłuszcz
Łopatka duszona w papryce
Smażymy na średnim ogniu przez około 15 - 20 minut
Łopatka duszona w papryce
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych następnie kroimy i wrzucamy do mięsa