Sposób przygotowania:
Najlepsze soczyste kotlety mielone z łopatki
Do miski dać zmieloną łopatkę wieprzową, dodać odciśniętą z wody bułkę pszenną, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pieprz mielony, ziołowy, sól, tymianek, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec i lekko je spłaszczyć łyżką.
Smażyć porcjami na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone dać na patelnię, nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut.
Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec i lekko je spłaszczyć łyżką.
Smażyć porcjami na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone dać na patelnię, nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut.