katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łopatka duszona w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre mięsko. Łopatka duszona w sosie smaczna do ziemniaczków gotowanych albo pieczonych, dobra też np do kaszy.

Łopatka duszona w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka duszona w sosie

 

  • łopatka wieprzowa ok 1 kg
  • cebula 1 szt duża
  • zmielone suszone grzyby ok 1 łyżka
  • liść laurowy 1 szt
  • majeranek szczypta
  • mąka
  • olej
  • woda albo bulion
  • sól i pieprz
  • kasza

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona w sosie
Mięso myjemy osuszmy i kroimy na potrzebne nam kawałki. Mięso oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni na tłuszczu i przekładamy do rondla.

Cebulę drobno kroimy i też trochę podsmażamy dodajemy do mięsa. Jeśli na patelni została przywarta mąka to podlewamy wodą i chwile gotujemy i dodajemy do mięsa.

Dodajemy, susz grzybowy i liść laurowy. Można dodać szczyptę majeranku.

Dusimy mięso do miękkości podlewając wodą albo bulionem. Podajemy do obiadu np do kaszy.
Łopatka duszona w sosie
Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki.
Łopatka duszona w sosie
Drobno pokrojoną cebule rumienimy i dodajemy do mięsa.
Łopatka duszona w sosie
Przygotowane mięso można podać z ugotowaną kaszą.