eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łopatka wieprzowa w marynacie z masłem orzechowym. Pyszna wieprzowina duszona razem z marynatą, podawana z sosem.

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym

Składniki:

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym

mięso

  • 1.5 kg szynki wieprzowej

marynata

  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka przyprawy do mięs

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym

przygotowanie marynaty

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Przygotować wszystkie suche składniki marynaty.

Przygotować paprykę słodką, czosnek granulowany, przyprawę do wieprzowiny i przyprawę do mięs.

przygotowanie marynaty cd

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Przygotować olej rzepakowy i masło orzechowe.

Przygotować mokre składniki marynaty : olej i masło orzechowe.

przygotowanie marynaty cd

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Mięso włożyć do przygotowanej marynaty...

Składniki mokre i suche marynaty wymieszać, włożyć mięso i przechowywać w lodówce przez noc.

przygotowanie cebuli

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie czosnku

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.

Mięso wyjąć i oczyścić z marynaty. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, marynatę, ewentualnie sól, pieprz i chwilę smażyć razem. Podlać mięso wodą i dusić aż będzie miękkie.

Co jakiś czas podlewać wodą żeby się nie przypaliło.

przygotowanie mięsa cd

Wieprzowina Eli z masłem orzechowym
Gotowe mięso wyjąć i po pięciu minutach pokroić na porcje.

Gotowe mięso wyjąć i po pięciu minutach pokroić na porcje. Do sosu wlać mąkę wymieszaną z wodą i zagotować.

Ja podałam mięso z kluskami i czerwoną kapustą. Smacznego!


Tagi:

mięso danie