kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Łopatka duszona z cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty przepis na pyszny obiad

Łopatka duszona z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka duszona z cebulą

 

  • 40 dag łopatki
  • 2 cebule
  • 3/4 szkl mąki
  • oliwa
  • bazylia
  • oregano
  • czubryca czerwona
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona z cebulą
Dzień wcześniej nacieramy łopatkę oliwą i przyprawiamy bazylią, oregano, czubrycą i pieprzem. Nie solimy. Zostawiamy mięso w lodówce na całą noc. Następnego dnia kroimy łopatkę na kawałki o grubości ok. 1,5 cm i trochę rozbijamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ok 20 min. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wrzucamy do mięsa. Całość zalewamy gorącą wodą solimy i dusimy pod przykryciem ok 35 min. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Łopatka duszona z cebulą
Dzień wcześniej nacieramy łopatkę oliwą i przyprawiamy bazylią, oregano, czubrycą i pieprzem
Łopatka duszona z cebulą
Kroimy łopatkę na kawałki grubości ok 1,5 cm i troche rozbijamy
Łopatka duszona z cebulą
Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz
Łopatka duszona z cebulą
Wrzucamy cebulę, zalewamy goracą wodą, solimy i dusimy ok 35min

Tagi:

cebula