Sposób przygotowania:
Okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem
Cukinie dokładnie umyć. Odciąć wierzchołki z ogonkami i wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Lekko posolić w środku i odstawić do góry nogami na ściereczce aby spływał sok. Ryż ugotować, osączyć i przestudzić.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodac ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba.
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładka masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem.
Na talerz nalać kilka łyzek sosu, na sosie ułozyc upieczoną cukinie i podawać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodac ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba.
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać ok 40-45 minut, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem na gładka masę. Zagotować, do smaku doprawić przyprawami i cukrem.
Na talerz nalać kilka łyzek sosu, na sosie ułozyc upieczoną cukinie i podawać.