Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Łopatka musztardowo-paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna łopatka zamarynowana w paprykowo - musztardowej marynacie.

Łopatka musztardowo-paprykowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka musztardowo-paprykowa

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sól ziołowa
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa typu kucharek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angieslkie

Sposób przygotowania:

Łopatka musztardowo-paprykowa
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę, musztardę oraz przyprawy do smaku. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Po tym czasie podsmażyć bez dodatku tłuszczu na patelni. Zalać 2 szklankami wody, dusić pod przykryciem. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody, wlać do sosu. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i np. ogórkami konserwowymi.
Łopatka musztardowo-paprykowa
Pokrojone w kostkę mięso i składaniki marynaty wymieszać razem.
Łopatka musztardowo-paprykowa
Zamarynowane mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Łopatka musztardowo-paprykowa
Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie.
Łopatka musztardowo-paprykowa
Sos zagęscić mąką wymieszaną z wodą, przyprawić do smaku.