Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Łopatka na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zielone warzywa na wieprzowym mięsie, przykryte mozzarellą ubarwią wasze stoły w ten letni i słoneczny czas.

Łopatka na zielono

Składniki:

Łopatka na zielono

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 brokuły
  • 2 szklanki zielonej fasoli szparagowej
  • 1 szklanka groszku
  • 2 łyżki musztardy
  • 150g mozzarelli
  • Przyprawa do mięsa
  • Sól ziołowa do smaku
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Łopatka na zielono

Łopatkę umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Mięso posmarować musztardą izostawić na 2 godziny. Następnie posypać przyprawą do mięsa i smażyć nagłebokiej patelni wysmarowanej olejem. Wszystkie warzywa umyć. Brokuły podzielić na różyczki iułożyć na mięsie. Fasolka i zielony groszek najlepsze są mrożone(groszek z puszki się nie nadaje!) Fasolkę z groszkiem położyć na durszlak izalać wrzątkiem, po odsączeniu położyć na brokułach i posypać wszystkosolą ziołową według uznania.Smażyć pod przykryciem ok 15 minut na wolnym ogniu. Następniena wierzchu poukładać mozarellę pokrojoną w plastry i wszystko dusić jeszcze ok10 minu. Smacznego!