Sposób przygotowania:
Łopatka pieczona podana z surówką
Łopatka:
Łopatkę wieprzową kroimy na niezbyt duże plastry ok. 3-4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, natomiast marchewkę w talarki. Przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, paprykę słodką i chili oraz sproszkowany czosnek mieszamy razem w małej miseczce. Do foliowego rękawa do pieczenia wkładamy naszą łopatkę, wsypujemy cebulę oraz marchew oraz dodajemy zrobioną przez nas przyprawę, dodajemy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Zawiązujemy rękaw i potrząsamy zawartością do, aby przyprawa równomiernie rozprowadziła się po mięsie. Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika i pieczemy przez ok 60 min.
Surówka:
Kapustę pekińską, cebulę i paprykę kroimy, natomiast marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczach. Całość mieszamy ze sobą, dodając przyprawy- sól, pieprz i słodką paprykę. Na koniec dodajemy małą śmietanę i 4 łyżki majonezu, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy do łopatki wieprzowej.
Łopatkę wieprzową kroimy na niezbyt duże plastry ok. 3-4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, natomiast marchewkę w talarki. Przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, paprykę słodką i chili oraz sproszkowany czosnek mieszamy razem w małej miseczce. Do foliowego rękawa do pieczenia wkładamy naszą łopatkę, wsypujemy cebulę oraz marchew oraz dodajemy zrobioną przez nas przyprawę, dodajemy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Zawiązujemy rękaw i potrząsamy zawartością do, aby przyprawa równomiernie rozprowadziła się po mięsie. Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika i pieczemy przez ok 60 min.
Surówka:
Kapustę pekińską, cebulę i paprykę kroimy, natomiast marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczach. Całość mieszamy ze sobą, dodając przyprawy- sól, pieprz i słodką paprykę. Na koniec dodajemy małą śmietanę i 4 łyżki majonezu, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy do łopatki wieprzowej.