ivon90

ivon90

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Łopatka pieczona podana z surówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszne i niezbyt trudne danie, do zrobienia przez każdego.

Łopatka pieczona podana z surówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka pieczona podana z surówką

 

 

  • Surówka:
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy- sól, pieprz i słodka papryka
  • 1 mała śmietana
  • 4 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona podana z surówką
Łopatka:
Łopatkę wieprzową kroimy na niezbyt duże plastry ok. 3-4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, natomiast marchewkę w talarki. Przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, paprykę słodką i chili oraz sproszkowany czosnek mieszamy razem w małej miseczce. Do foliowego rękawa do pieczenia wkładamy naszą łopatkę, wsypujemy cebulę oraz marchew oraz dodajemy zrobioną przez nas przyprawę, dodajemy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Zawiązujemy rękaw i potrząsamy zawartością do, aby przyprawa równomiernie rozprowadziła się po mięsie. Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika i pieczemy przez ok 60 min.

Surówka:
Kapustę pekińską, cebulę i paprykę kroimy, natomiast marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczach. Całość mieszamy ze sobą, dodając przyprawy- sól, pieprz i słodką paprykę. Na koniec dodajemy małą śmietanę i 4 łyżki majonezu, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy do łopatki wieprzowej.
Łopatka pieczona podana z surówką
Gotowe plastry łopatki w rękawie do pieczenia, rozpływają się w ustach.
Łopatka pieczona podana z surówką
Kroimy wszytskie produkty na surówkę i dodajemy śmietanę oraz majonez.
Łopatka pieczona podana z surówką
Z łopatką wieprzową świetnie smakuje surówka z kapusty pekińskiej.
Łopatka pieczona podana z surówką
Łopatkę najlepiej podawać z surówką i ziemniaki posypanymi koperkiem.