Sposób przygotowania:
Łopatka w sosie Jerk
Mięso z łopatki kroimy na szerokie plastry, nacieramy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni do grilla. W międzyczasie wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze. Jeżeli posiadamy świeże zioła, to je stosujemy, w przeciwnym razie możemy pozostać przy suszonych. Sos możemy rozrzedzić oliwą bądź rumem, zależnie od preferencji. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 160 C. Gotowy sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, potem układamy usmażone kawałki mięsa i wszystko posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Pomidorki smażymy na głebokim oleju i podajemy ułożone na mięsie. Gotowe danie możemy podawać z ryżem i sałatką z rukoli,
szpileczka
kołczu
MagdaMM