SUPERPRZEPIS

Łopatka w sosie Jerk

  • 3
  • mbux
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Łopatka w sosie Jerk Więcej zdjęć (3)

Pyszna łopatka pieczona w sosie Jerk.

Składniki:

Łopatka w sosie Jerk

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie Jerk
Mięso z łopatki kroimy na szerokie plastry, nacieramy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni do grilla. W międzyczasie wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze. Jeżeli posiadamy świeże zioła, to je stosujemy, w przeciwnym razie możemy pozostać przy suszonych. Sos możemy rozrzedzić oliwą bądź rumem, zależnie od preferencji. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 160 C. Gotowy sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, potem układamy usmażone kawałki mięsa i wszystko posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Pomidorki smażymy na głebokim oleju i podajemy ułożone na mięsie. Gotowe danie możemy podawać z ryżem i sałatką z rukoli,
Łopatka w sosie Jerk
Mięso smażymy na patelni do grilla w celu uzyskania ładnego wzoru na mięsie.
Łopatka w sosie Jerk
Gotowe danie możemy podać z ryżem oraz sałatką z rukoli.