gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Łopatka po meksykańsku z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane danie: "Łopatka po meksykańsku z makaronem" podaję jako danie główne na obiad. Polecam.

Łopatka po meksykańsku z makaronem

Składniki:

Łopatka po meksykańsku z makaronem

 

  • 550 gram łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona
  • 3 łyżki oliwy
  • słoik sosu meksykańskiego

Sposób przygotowania:

Łopatka po meksykańsku z makaronem

ETAP 1:

Łopatka po meksykańsku z makaronem
Łopatkę płuczemy i osuszamy po czym kroimy na kawałki.

Łopatkę kroimy na małe kawałki.

ETAP 2:

Łopatka po meksykańsku z makaronem
Przyprawione mięso wieprzowe wkładamy do rękawa do pieczenia.

Po czym przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso przekładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

ETAP 3:

Łopatka po meksykańsku z makaronem
Pokrojoną na kawałki cebulę i paprykę podsmażamy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją również w kostkę. Podsmażamy ok. 10-15 minut (na oliwie)

ETAP 4:

Łopatka po meksykańsku z makaronem
Do warzyw dodajemy podpieczone mięso, mieszamy.

Podpieczone mięso z worka wraz z powstałym sosem dodajemy do warzyw. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.

ETAP 5:

Łopatka po meksykańsku z makaronem
Do dania na koniec wlewamy sos meksykański i całość mieszamy.

Na koniec do mięsa i warzyw dodajemy słoik sosu meksykańskiego. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Makaron - który wcześniej gotujemy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z mięsem.