karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Przepis na łopatkę w zaskakująco dobrym sosie śmietanowym na bazie bulionu warzywnego..

Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem

 

  • Łopatka 0,4 kg
  • Marchewka 1 mała
  • Cebula 1
  • Śmietanka 18% 3/4 szk
  • Cukinia pół małej
  • Makaron spaghetti - może być inny
  • Ser żółty do posypania dania
  • Sól i pieprz
  • Oliwa łyżeczka
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Bulion warzywny szklanka

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Łopatkę kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Marchewkę kroimy w paseczki. Dodajemy do mięsa. Cebulę w pióra. Wrzucamy na patelnię. Gdy mięso będzie podsmażone z obu stron dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość zalewamy bulionem i doprawiamy pieprzem. Dusimy do momentu, aż cukinia zmięknie. Zalewamy śmietanką. Trzymamy na ogniu dopóki śmietanka się zredukuje. Można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron. Przekładamy na talerz i posypujemy startym żółtym serem. Smacznego!
Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem
Łopatkę marchew i cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię
Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem
Podsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanej oliwie
Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem
Całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy
Łopatka w sosie śmietanowym z makaronem
Zalewamy śmietanką i redukujemy na małym ogniu