misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Łopatka w gyrosie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Mięsko jest kruche ,aromatyczne i bardzo smaczne.

Łopatka w gyrosie

Składniki:

Łopatka w gyrosie

 

  • Ok.1,20 kg łopatki ładnej w całości
  • sól zmiękczająca mięso
  • przyprawa gyros
  • łyzeczka musztardy francuskiej
  • 1 papryka
  • 1 cebula nie zaduza
  • trochę przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki i tłuszczu na zasmazkę

Sposób przygotowania:

Łopatka w gyrosie
Mięso myjemy ,osuszamy kroimy na dośc grube porcje i nacieramy solą zmiękczającąna , posypujemy gyrosem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie lekko obsmazamy na patelni wkładamy do rondla i dusimy pod przykryciem. W połowie duszenia dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę , łyżeczkę lub 2 koncentratu pomidorowego, niecałą łyzeczkę musztardy francuskiej.Cebulkę kroimy w kostkę szklimy na oleju ,dodajemy do rondla i dusimy wszystko do miękkosci. Na końcu robimy zasmazkę lekko zagęszczając sos, doprawiamy do smaku.