Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Łopatka w kapuście z szybkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łopatka w kapuście z szybkowaru to pyszne mięsko, które przygotowuje się w godzinę i jest mięciutkie i rozpadające się.

Łopatka w kapuście z szybkowaru Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łopatka w kapuście z szybkowaru

 

  • około 1 kg łopatki bez kości
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • około 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • około 2-3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Łopatka w kapuście z szybkowaru
Mięso myjemy, nakrawamy (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy między kieszonki.

Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Kapustę płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą.

Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut.
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Mięso myjemy, nakrawamy (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy między kieszonki.
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Kapustę płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą.
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut.