Sposób przygotowania:
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Mięso myjemy, nakrawamy (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy między kieszonki.
Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Kapustę płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą.
Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut.
Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Kapustę płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą.
Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut.