eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Duszona łopatka Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna duszona łopatka rozpływająca się w ustach.

Duszona łopatka Eli

Składniki:

Duszona łopatka Eli

 

  • 1.2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka Eli
Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć łopatkę ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i razem przesmażyć.Dodać sos sojowy,przyprawę do pieczeni,bazylię,oregano,pieprz,podlać wodą i dusić mięso do miękkości.Wyjąć łopatkę z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Łopatkę pokroić na porcje.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!Ja podałam łopatkę a kluskami śląskimi i kapustą kiszoną z pieczarkami.

Tagi:

przyprawy sosy