Sposób przygotowania:
Łopatka w sosie z pomidorów i marchewki
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy np. do miski, dodajemy przyprawy, olej oraz ząbki czosnku pokrojonego na plasterki. Całość mieszamy i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory nacinamy na krzyż zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, po czym przekładamy je do lodowatej wody. Ostudzone obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy marchew. Gdy zmieni ona kolor przekładamy ją na talerz. Na patelnię wrzucamy mięso, z którego zdejmujemy czosnek, który pod wpływam wysokiej temp. patelni by się spalił ( nie wyrzucamy go przyda się).
Gdy mięso będzie złote zdejmujemy je z patelni. Na patelnię przekładamy odłożony czosnek i lekko przesmażamy. Gdy poczujemy jego aromat na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Przesmażamy, aż masa stanie się gęsta. Do powstałego sosu dodajemy przesmażone mięso oraz marchew. Dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy, po czym wlewamy na patelnię wodę i dokładnie mieszamy.
W momencie zagotowania się płynu dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu oraz ugotowania mięsa. Jeśli płyn wyparuje szybciej niż mięso zmięknie to dolewamy wody i nadal dusimy.
Podajemy np z ziemniakami.
Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory nacinamy na krzyż zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, po czym przekładamy je do lodowatej wody. Ostudzone obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy marchew. Gdy zmieni ona kolor przekładamy ją na talerz. Na patelnię wrzucamy mięso, z którego zdejmujemy czosnek, który pod wpływam wysokiej temp. patelni by się spalił ( nie wyrzucamy go przyda się).
Gdy mięso będzie złote zdejmujemy je z patelni. Na patelnię przekładamy odłożony czosnek i lekko przesmażamy. Gdy poczujemy jego aromat na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Przesmażamy, aż masa stanie się gęsta. Do powstałego sosu dodajemy przesmażone mięso oraz marchew. Dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy, po czym wlewamy na patelnię wodę i dokładnie mieszamy.
W momencie zagotowania się płynu dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu oraz ugotowania mięsa. Jeśli płyn wyparuje szybciej niż mięso zmięknie to dolewamy wody i nadal dusimy.
Podajemy np z ziemniakami.
Magdalena88
misia5