Sposób przygotowania:
Łopatka w sosie paprykowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości około 1-1,5 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i podsmażać z obu stron ze szczyptą cukru.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Podsmażać, aż cebula nabierze złotego koloru.
Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem prawie do miękkości mięsa.
Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Dodać do duszącego się mięsa, doprawić i dusić około 5-8 minut.
Sos zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i podsmażać z obu stron ze szczyptą cukru.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Podsmażać, aż cebula nabierze złotego koloru.
Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem prawie do miękkości mięsa.
Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Dodać do duszącego się mięsa, doprawić i dusić około 5-8 minut.
Sos zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić.
Sarenka