Sposób przygotowania:
Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm. Posypać solą, czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym z obu stron. Cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso. Plastry łopatki przełożyć do rondla, dodać liść laurowy, łyżeczkę soli, vegetę i zalać wodą. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć krótko cebulę. Po zeszkleniu cebulę dodać do mięsa. Dusić do miękkości na wolnym ogniu (przez ok godzinę). Na klika minut przed zakończeniem wyjąć mięso i przełożyć do innego naczynia, odlać szklanką trochę wywaru z gotującego się mięsa, tak aby w garnuszku pozostało ok 300ml. Do wywaru dodać rozrobiony sos i rozdrobniony czosnek. Gotować do zgęstnienia sosu, mięso połączyć z sosem ponownie. Przyprawić. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
evita0007
Golden
Sarenka
Hehe ;) Oj dziękuję, dziękuję! Rzadko tutaj zaglądam i nawet nie wiedziałam, że moja ranga aż tak urosła ;) Jakoś ostatnimi czasy nie mam inspiracji nawet do robienia zdjęć moich potraw. Może troszkę z monotonii codziennych zajęć, które pochłaniają mnie niejednokrotnie do późnych godzin wieczornych... Ale kiedyś ochota do pichcenia powróci, wiem o tym ;)
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Twoje przepisy - koniecznie!!!
Szeptucha