Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa z kurkami i kaszą jęczmienną
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Obraną, umytą i osuszoną marchew kroimy w drobną kostkę.
Szalotki pozbawiamy wierzchniej warstwy i kroimy na półplasterki.
Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy pokrojone mięso. Obsmażone przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażymy marchew i szalotkę. Gdy szalotka stanie się szklista na patelnię wrzucamy przesmażone mięso i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kurki i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Wlewamy wodę doprawiamy do smaku i całość dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso zmięknie dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się płynu wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż kasza wchłonie cały płyn.
Uwaga staje się to zastraszająco szybko więc trzeba czuwać, żeby się nie przypaliło.
Obraną, umytą i osuszoną marchew kroimy w drobną kostkę.
Szalotki pozbawiamy wierzchniej warstwy i kroimy na półplasterki.
Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy pokrojone mięso. Obsmażone przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażymy marchew i szalotkę. Gdy szalotka stanie się szklista na patelnię wrzucamy przesmażone mięso i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kurki i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Wlewamy wodę doprawiamy do smaku i całość dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso zmięknie dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującego się płynu wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i czekamy, aż kasza wchłonie cały płyn.
Uwaga staje się to zastraszająco szybko więc trzeba czuwać, żeby się nie przypaliło.
Nina W.