Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Łopatka wieprzowa z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najsmaczniejsze połączenie owoców wychodzi z drobiem, ale dziś pokaże Wam wcale nie gorszy przepis na wieprzowinę a dokładnie łopatkę wieprzową inspirowaną kuchnią indyjską.

Łopatka wieprzowa z morelami

Składniki:

Łopatka wieprzowa z morelami

 

  • 500 gramów łopatki wieprzowej pokrojonej w dość grubą kostkę
  • 5 moreli
  • 1 brzoskwinia
  • 2 łyżki żurawiny (może być suszonej)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka żółtego curry
  • ½ papryczki chilli
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżka masła klarowanego

 

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa z morelami
W rondlu lub na głębokiej patelni podsmażamy na maśle klarowanym pokrojoną w kostkę łopatkę. Kiedy wszystkie pory w mięsie się zamkną a mięso będzie ładnie zarumienione dodajmy do mięsa pokrojoną w pół plasterki cebulę i pokrojonego w plasterki pora (tylko białą część), całość podsmażamy około 15 minut. Morele brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w dość grube plasterki albo kostkę, dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy żurawinę i rodzynki, dodajemy curry i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, całość zalewamy rosołem (lub bulionem), mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godziny. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łopatkę z sosem owocowym podajmy z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.