Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa z morelami
W rondlu lub na głębokiej patelni podsmażamy na maśle klarowanym pokrojoną w kostkę łopatkę. Kiedy wszystkie pory w mięsie się zamkną a mięso będzie ładnie zarumienione dodajmy do mięsa pokrojoną w pół plasterki cebulę i pokrojonego w plasterki pora (tylko białą część), całość podsmażamy około 15 minut. Morele brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w dość grube plasterki albo kostkę, dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy żurawinę i rodzynki, dodajemy curry i pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, całość zalewamy rosołem (lub bulionem), mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godziny. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łopatkę z sosem owocowym podajmy z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.