Sposób przygotowania:
Bigos z łopatką wieprzową
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, by napęczniały. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Cienką kiełbasę tniemy na plasterki, które kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy na złoto mięso. W miedzy czasie do dużego garnka wrzucamy pokrojony wcześniej boczek i przesmażamy go, aż stanie się rumiany. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i przez chwilę przesmażamy.
Do garnka przekładamy obsmażone mięso. Dodajemy przecier pomidorowy całość dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy. Do garnka dodajemy kiszoną kapustę oraz osączone z wody grzyby ( wody nie wylewamy). Całość ostrożnie mieszamy. Wlewamy zimną wodę oraz wodę w której moczyliśmy grzyby ( uważamy, żeby nie wpadły nam śmietki i to co osiadło na dnie), dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W miarę wygotowywania się płynu dolewamy go.
Gdy mięso zmięknie możemy podawać.
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy na złoto mięso. W miedzy czasie do dużego garnka wrzucamy pokrojony wcześniej boczek i przesmażamy go, aż stanie się rumiany. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i przez chwilę przesmażamy.
Do garnka przekładamy obsmażone mięso. Dodajemy przecier pomidorowy całość dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy. Do garnka dodajemy kiszoną kapustę oraz osączone z wody grzyby ( wody nie wylewamy). Całość ostrożnie mieszamy. Wlewamy zimną wodę oraz wodę w której moczyliśmy grzyby ( uważamy, żeby nie wpadły nam śmietki i to co osiadło na dnie), dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W miarę wygotowywania się płynu dolewamy go.
Gdy mięso zmięknie możemy podawać.