Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha
Łopatkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, papryczkę pozbywamy pestek i kroimy drobno, szklimy na oleju. Zeszkloną cebulę z papryką wybieramy, zostawiając olej. Łopatkę posypujemy mąką, następnie obsmażamy na pozostałym po cebuli oleju. Przesmażone mięsko przekładamy do naczynia z cebulą i papryką. Do pozostałego tłuszczu dodajemy musztardę i wlewamy ok 1/2 szkl wody, mieszamy, żeby zebrać cały aromat i smak mięska pozostałego po smażeniu. Warzywa obieramy i w całości dodajemy do mięsa, wrzucamy listki laurowe i wlewamy wodę z musztardą. Całość podgrzewamy powoli do zagotowania, po czym wlewamy bulion, dodajemy paprykę w proszku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięska. Na końcu wyjmujemy warzywa, wkładamy do blendera, dodajemy śmietanę i blendujemy. Mieszamy z sosem.