Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsko z łopatki rozpływa się w ustach

Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek mały selera
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 50ml śmietany 10%
  • 1l bulionu
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha
Łopatkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, papryczkę pozbywamy pestek i kroimy drobno, szklimy na oleju. Zeszkloną cebulę z papryką wybieramy, zostawiając olej. Łopatkę posypujemy mąką, następnie obsmażamy na pozostałym po cebuli oleju. Przesmażone mięsko przekładamy do naczynia z cebulą i papryką. Do pozostałego tłuszczu dodajemy musztardę i wlewamy ok 1/2 szkl wody, mieszamy, żeby zebrać cały aromat i smak mięska pozostałego po smażeniu. Warzywa obieramy i w całości dodajemy do mięsa, wrzucamy listki laurowe i wlewamy wodę z musztardą. Całość podgrzewamy powoli do zagotowania, po czym wlewamy bulion, dodajemy paprykę w proszku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięska. Na końcu wyjmujemy warzywa, wkładamy do blendera, dodajemy śmietanę i blendujemy. Mieszamy z sosem.
Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha
Rozbite kawałki mięska przyprawiamy i posypujemy mąką
Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha
Na oleju szklimy razem cebulę i papryczkę
Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha
Przesmażone mięsko wkładamy do garnka z cebulą i papryką
Łopatka wieprzowa w sosie wg Editha
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy musztardę i wlewamy 1/2 szkl wody