p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Łopatka z cytrynowym tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tymianek cytrynowy powstał przez skrzyżowanie tymianku z macierzanką piaskową. Po potarciu listków rozsiewa lekko cytrynowy aromat.

Łopatka z cytrynowym tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka z cytrynowym tymiankiem

 

  • 60 dag łopatki
  • listki cytrynowego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka marynaty pikantnej do mięs i drobiu Kamis
  • sól i pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
  • 5 pieczarek
  • 200 g mieszanki Ryż Dziki & Parboiled Kupiec

Sposób przygotowania:

Łopatka z cytrynowym tymiankiem
Mięso z łopatki wieprzowej pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, wsypać 1 łyżkę marynaty pikantnej, doprawić solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodać pojedyncze listki cytrynowego tymianku, wlać olej i wymieszać, zostawić na ok. 30 minut. Rozgrzać głęboką patelnię, przełożyć mięso i podsmażyć z każdej strony, wlać 500 ml wody i dusić aż mięso zmięknie. Do mięsa wsypać ryż z 2 torebek mieszanki, chwilkę podsmażyć i wlać 250 ml wrzącej wody i dusić 15 minut, tak długo aż ryż wchłonie płyn. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, lekko posolić i dusić jeszcze 5 minut, aż pieczarki zmiękną. Wyłożyć na talerz i posypać świeżymi listkami cytrynowego tymianku.
Łopatka z cytrynowym tymiankiem
wsypujemy do mięsa 1 łyżkę marynaty pikantnej
Łopatka z cytrynowym tymiankiem
dodajemy pojedyncze listki cytrynowego tymianku
Łopatka z cytrynowym tymiankiem
Rozgrzewamy głęboką patelnię, przekładamy mięso i podsmażamy z każdej strony
Łopatka z cytrynowym tymiankiem
Do mięsa wsypujemy ryż z 2 torebek mieszanki