Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poniżej znajdziesz przepis na pyszny obiad, który został w całości zjedzony przez wszystkich domowników w ciągu zaledwie jednego dnia. Oto przepis, który warto wypróbować. To innowacyjny sposób na pyszne polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczki z pieczarkami

Składniki:

Polędwiczki z pieczarkami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • Sól

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z pieczarkami

I

1. Mięso kroję w paski dwu centymetrowe, doprawiam solą i smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Na drugiej patelni rozpuszczam masło, dodaje drobno pokrojony czosnek, smażę dwie minuty i dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę pięć minut.
3. Następnie grzyby doprawiam solą, dodaję kostkę mięsną i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w trzech łyżkach wody, dwie minuty gotuję.

4. Sos z pieczarkami łącze z mięsem.
5. Danie gotowe, podaje z kaszą kuskus lub ryżem oraz surówką.
6. Smacznego.