Sposób przygotowania:
Łopatka z szynkowara
Mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę,następnie każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem w celu naruszenia struktury mięsa. W wodzie rozpuszczamy sól peklującą i cukier puder. Do przygotowanego mięsa dajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy zalewę i mieszamy kilka minut aby mięso wchłonęło całą zalewę. Mięso przykrywamy folią i dajemy do lodówki na 12 godzin,od czasu do czasu mieszamy. Po 12 godzinach do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy.Do szynkowara wkładamy woreczek do którego wkładamy mięsko,dokładnie ubijajamy aby nie było wolnych przestrzeni.Zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar. Szynkowar wkładamy do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie gotujemy w garnku około 2 godziny.Pilnujemy żeby woda zawsze była ponad mięsem.Następnie studzimy w zimnej wodzie i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.Gotowe mięso wyjmujemy z szynkowara. Ja używam woreczków do pieczenia a szynkowar na tę porcję mięsa mam o pojemności 1,5 litra.