Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Łopatka z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze wędlinki do pieczywa, swojej roboty

Łopatka z szynkowaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka z szynkowaru

 

  • łopatki b/k - 1 kg
  • majeranek -1 łyżka
  • sól peklowana -2 łyżeczki
  • czosnek - 2 ząbki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • woda - 100 ml
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łopatka z szynkowaru
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy, żelatynę i wodę, dokładnie rękoma wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 100 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.
Łopatka z szynkowaru
Mięso zostało pokrojone w kostkę i rozbite tłuczkiem
Łopatka z szynkowaru
Wymieszane zostało mięso z przyprawami i wodą
Łopatka z szynkowaru
Gotowe mięso zostało przełożone do worka
Łopatka z szynkowaru
Łopatka po parzeniu została ostudzona i wyjęta z woreczka