Sposób przygotowania:
Łopatka z szynkowara
Do moździerza wsypać ziele i jałowiec, dodać liść laurowy. Wyspać sól peklującą i utrzeć całość. Dodać pieprz, paprykę i wymieszać. Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć. natrzeć mięso przygotowaną mieszanką. Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.
Mniam1
Alex_M
ja kupiłam i nie żałuję :) a domowe wędliny - najlepsze, jak wszystko co domowe ;)
Beatris
reanja
Alex_M
zbysiowa
Alex_M
dziękuję :) leć szybko przepraszać ;) bo warto
misia5
Alex_M
ja też :) nie są trudne więc mam nadzieję, że kogoś ich robieniem 'zarażę' :) tak jak mnie zaraziła Reanja :):)