Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Łopatka z szynkowara

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Znów zrobiłam wędlinę w kawałku. Tym razem użyłam łopatki i przypraw: ziela, liścia laurowego i jałowca. Wyszło pysznie.

Łopatka z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka z szynkowara

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka z szynkowara
Do moździerza wsypać ziele i jałowiec, dodać liść laurowy. Wyspać sól peklującą i utrzeć całość. Dodać pieprz, paprykę i wymieszać. Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć. natrzeć mięso przygotowaną mieszanką. Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki. 
Łopatka z szynkowara
Do moździerza wsypać ziele i jałowiec, dodać liść laurowy. Wyspać sól peklującą i utrzeć całość. Dodać pieprz, paprykę i wymieszać.
Łopatka z szynkowara
Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć. natrzeć mięso przygotowaną mieszanką.
Łopatka z szynkowara
Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki.
Łopatka z szynkowara
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.