bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Łopatka w kawałkach z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Łopatka z szynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów.

Łopatka w kawałkach z szynkowara

Składniki:

Łopatka w kawałkach z szynkowara

 

  • 900 gram łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Łopatka w kawałkach z szynkowara
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.

Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą.

Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki, następnego dnia szynkowar rozpinamy, przewracamy do góry dnem polewamy gorącą wodą i wyjmujemy mięso.