gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Łopatka z szynkowaru

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo podoba mi się taka wędlina domowej roboty .Koleżanka pożyczyła mi szynkowar i oto efekt wędlinka wyszła super.

Łopatka z szynkowaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka z szynkowaru

 

  • 1 kg łopatki
  • 2 łyżki sól peklowa

 

  • 2 łyżeczki żelatyna
  • 1 łyżeczka cukier puder
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml gorąca woda
  • 1 szczypta gałki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony

 

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka z szynkowaru
Mięso kroimy w kostkę około 4 cm .Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem.Do goącej wody dodać żelatynę wymieszać i ostudzić.Do wystudzonej wody z żelatyną dodajemy sól,pieprz ,majeranek ,gałkę ,cukier puder i czosnek przeciśnięty przez praskę .Do mięsa wlewamy przygotowaną marynatę wyrabiamy mięso ręką około 6-7 minut .Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 48 godzin .Można mięso parę razy przemieszać.Po 48 godzinach do szynkowaru wkładamy woreczek dajemy mięso ubijamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków . Zawiązujemy woreczek zamykamy .Do garnka wlewamy zimną wodę wstawiamy szynkowar , i parzymy mięso ponad 2 godziny w temperaturze około 80 st.Wyjmujemy szynkowar i chłodzimy wstawiamy do lodówki do następnego dnia.Wystudzoną wędlinę wyjmujemy z szynkowaru . POLECAM !!!! 
Łopatka z szynkowaru
mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę
Łopatka z szynkowaru
mieszamy w wodzie wszystkie przyprawy i czosnek
Łopatka z szynkowaru
Do mięsa wlewamy marynatę i wyrabiamy ręką .
Łopatka z szynkowaru
mięso wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem .