Sposób przygotowania:
Łopatka z szynkowaru
Mięso kroimy w kostkę około 4 cm .Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem.Do goącej wody dodać żelatynę wymieszać i ostudzić.Do wystudzonej wody z żelatyną dodajemy sól,pieprz ,majeranek ,gałkę ,cukier puder i czosnek przeciśnięty przez praskę .Do mięsa wlewamy przygotowaną marynatę wyrabiamy mięso ręką około 6-7 minut .Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 48 godzin .Można mięso parę razy przemieszać.Po 48 godzinach do szynkowaru wkładamy woreczek dajemy mięso ubijamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków . Zawiązujemy woreczek zamykamy .Do garnka wlewamy zimną wodę wstawiamy szynkowar , i parzymy mięso ponad 2 godziny w temperaturze około 80 st.Wyjmujemy szynkowar i chłodzimy wstawiamy do lodówki do następnego dnia.Wystudzoną wędlinę wyjmujemy z szynkowaru . POLECAM !!!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję juz zrobiłam następną ale mielonkę.
zbysiowa