grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Łosoś na parze z sosem imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łosoś ugotowany na parze podany z sosem imbirowo-koperkowym jest daniem lekkim, jednocześnie wyrazistym w smaku.

Łosoś na parze z sosem imbirowym

Składniki:

Łosoś na parze z sosem imbirowym

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na parze z sosem imbirowym

Przygotowanie łososia

Łosoś na parze z sosem imbirowym
Łososia możemy zamiast gotować na parze możemy upiec w piekarniku.

Filety z łososia dokładnie myjemy, oczyszczamy z łusek i ości.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia gotujemy na parze ok. 15-20 minut.

Przygotowanie sosu imbirowego

Łosoś na parze z sosem imbirowym
W przygotowaniu sosu jogurt możemy zastąpić śmietaną, dzięki której danie będzie bardziej kremowe.

Przygotowanie sosu imbirowego rozpoczynamy od obrania szalotki i imbiru. Szalotkę kroimy w kostkę, imbir na plasterki.
Rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami oliwy. Podsmażamy szalotkę, imbir oraz drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach, do zeszklonej szalotki, imbiru i czosnku dodajemy bulion. Kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut. Na koniec dodajemy jogurt i posiekany koperek. Sos doprawiamy solą i pieprzem, po czym ponownie zagotowujemy. Sos gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie dania

Ugotowane na parze filety z łososia układamy na talerzu.

Rybę podajemy z sosem imbirowym i np. młodymi ziemniakami.