Sposób przygotowania:
Łosoś na parze z sosem imbirowymPrzygotowanie łososia

Filety z łososia dokładnie myjemy, oczyszczamy z łusek i ości.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia gotujemy na parze ok. 15-20 minut.
Przygotowanie sosu imbirowego

Przygotowanie sosu imbirowego rozpoczynamy od obrania szalotki i imbiru. Szalotkę kroimy w kostkę, imbir na plasterki.
Rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami oliwy. Podsmażamy szalotkę, imbir oraz drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 5 minutach, do zeszklonej szalotki, imbiru i czosnku dodajemy bulion. Kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut. Na koniec dodajemy jogurt i posiekany koperek. Sos doprawiamy solą i pieprzem, po czym ponownie zagotowujemy. Sos gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie dania
Ugotowane na parze filety z łososia układamy na talerzu.
Rybę podajemy z sosem imbirowym i np. młodymi ziemniakami.