kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczona łopatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pieczona łopatka wieprzowa z chrupiącą, wypieczoną skórką i soczystym środkiem. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonna ale za to bajecznie proste. Obiadowy „samograj” wystarczy zamarynować i upiec.

Pieczona łopatka

Składniki:

Pieczona łopatka

podstawowe

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu. 

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci.

Podawać na ciepło jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na kanapki.

Tagi:

mięso danie