zabus87

zabus87

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Łosoś na zielony puree z marchewką glazurowaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatny łosoś w towarzystwie groszku zielonego i młodej marchewki. Nadaje się na danie obiadowe jak i przystawkę.

Łosoś na zielony puree z marchewką glazurowaną

Składniki:

Łosoś na zielony puree z marchewką glazurowaną

 

  • 300 g filetu z łososia
  • 500 g groszku zielonego
  • puszka młodej marchewki bonduelle
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • przyprawa do ryby
  • sól, pieprz
  • pół cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na zielony puree z marchewką glazurowaną
Łososia pokroić na 2 mniejsze filety. Skropić z obu stron cytryną posypać przyprawą do ryb i pozostawić na ok pół godziny. Zawinąć w każdy filet w folie aluminiową i piec w piekarniku przez 15 minut w 180-200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posolić i popieprzyć. Następnie groszek ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, zblendować, przetrzeć przez sito dodać 2 łyżki masła, posolić, wymieszać. Podawać na ciepło. Marchewkę podgrzać na maśle tak by cała się nim pokryła, dopraw solą i pieprzem, polej miodem, poczekać aż glazura zbrązowieje, podawać na gorąco.